چرا ستارگان چشمک میزنند؟
چه چیزی باعث میشود که ستارگان در آسمان شب چشمک بزنند؟ چرا سیارات چشمک نمیزنند؟
اگر به سمت ستارگان در شب تاریک نگاه کنید، ممکن است ببینید که این نقاط روشن نور ظاهرا چشمک میزنند. در حقیقت، ستارگان واقعاً چشمک نمیزنند بلکه فقط به این شکل در زمین دیده میشوند.
جو زمین تا حدود ۱۰۰۰۰ کیلومتر ضحامت دارد و درون جو، هوا جریان دارد. در حالی که هوای گرم به بالا میرود و با هوای خنک مخلوط میشود.
ستارگان به نظر چشمک میزنند، زیرا نور آنها از جو زمین عبور میکند و به دلیل دماها و چگالیهای متفاوت هوا، خمیده و تحریف میشود.
حتی برای چشمک زدن ستارگان یک واژه علمی وجود دارد و آن ‘سوسو زدن جوی’ است. این واژه علمی به تغییرات سریع در روشنایی ظاهری یک ستاره یا حتی رنگ یک ستاره که توسط ناهنجاریهای جو زمین است، تولید میشود.
ما مشابه این تاثیر را در دیدن یک شی در مجاورت حرارتی که از یک رادیاتور داغ یا آتش شعلهور برمیخیزد، مشاهده میکنیم.
این اثرات از تحریف جوی را میتوان با عکاسی از تغییرات رنگ یک ستاره چشمکزن در تصاویر ثبت کرد.
دید نجومی
برای اکثر افراد، مفهوم ستاره چشمکزن کاملاً رمانتیک است و خاطراتی از یکی از مشهورترین کودکانههای تمام دوران را به خاطر میآورد.
اما برای ستارهشناسان، اثر ستارههای چشمکزن یک نوع مزاحمت است. زیرا باعث لرزش و جابجایی تصویر از طریق تلسکوپ میشود.
میزانی که اجرام نجومی در ظاهر دچار لرزش و جابجایی میشوند توسط ستارهشناسان به عنوان ‘دید’ شناخته میشود.
معمولاً میشنوید که ستارهشناسان درباره ‘دید بد’ شکایت میکنند یا ‘دید خوب’ را میستایند.
چرا ستارگان چشمک میزنند اما سیارات نه؟
ستارگان چشمک میزنند در حالی که سیارات این کار را نمیکنند. زیرا ستارگان به قدر زیادی از زمین دورتر هستند. این باعث میشود که به عنوان نقاط نوری یکپارچه به نظر بیایند و این نور به راحتی توسط اثرات جو زمین دچار اختلال میشود.
از سوی دیگر، سیارات بسیار نزدیکتر هستند و نور خورشید که از آنها بازتاب میشود، از طریق جو زمین به شکلی بسیار ضخیمتری نسبت به نور ستارگان میرسد، بنابراین به میزان کمتری تحت تاثیرات جو زمین قرار میگیرد.
این واقعیت که سیارات چشمک نمیزنند و آنها در دایرهالبروج قرار دارند، میتواند به شما در تشخیص ستارهها از سیارات در آسمان شب کمک کند.
منبع: skyatnightmagazine.com