نجوم

تعداد کهکشان های کیهان چقدر است؟

آیا ستاره‌شناسان می‌دانند که چند کهکشان در جهان وجود دارد؟

چند کهکشان در جهان هستی وجود دارد و آیا قادر به محاسبه آن هستیم؟ تعداد کهکشان های کیهان چقدر است؟ اندازه جهان قابل مشاهده چقدر است؟ این سوالات ممکن است ذهن هر کسی را به خود مشغول کند. در این مطلب قصد داریم تا حد امکان به پاسخ این سوالات بپردازیم.

به زبان ساده، تعداد کهکشان‌های جهان مساوی با میانگین چگالی تعداد کهکشان‌ها ضرب در اندازه کیهان است. ولی در عمل به دست آوردن این دو عدد بسیار دشوار است!

اندازه کیهان چقدر است؟

خوب بهتر است به سراغ متغیر اندازه کیهان برویم! برای محاسبه تعداد کهکشان‌ها به اندازه جهان نیاز خواهیم داشت! راستش را بخواهید پاسخ این سوال را نمی‌دانیم! حتی ممکن است اندازه کیهان بی‌نهایت باشد! اگر بی‌نهایت باشد، پس تعداد کهکشان‌ها هم بی‌نهایت هستند!

یک حدی وجود دارد که فراتر از آن را نمی‌توانیم ببینیم. زیرا نور آن قسمت فراتر از دید ما، بعد از انفجار بزرگ (بیگ بنگ) زمان کافی را برای رسیدن به زمین را نداشته است. انفجار بزرگ در ۱۳.۸۹ میلیارد سال پیش اتفاق افتاد. ولی قسمت‌های احتمالا بزرگی از جهان در حال انبساط وجود دارند که هنوز نور آن‌ها به ما نرسیده است!

قدیمی‌ترین کهکشان‌های دیده شده تا کنون
تلسکوپ فضایی جیمز وب قدیمی‌ترین کهکشان‌های دیده‌شده را ثبت کرد. کهکشان GLASS-z13 در فاصله ۱۳.۴ میلیارد سال نوری از ما در تصویر مشخص شده است.

پس جهان به دو قسمت قابل مشاهده و غیر قابل مشاهده تقسیم می‌شود. در مورد بزرگی جهان غیر قابل مشاهده اطلاعات زیادی نداریم! برای محاسبه آن شاید بتوان با کمک از سرعت انبساط کیهان از زمان بیگ بنگ تا کنون، بهره جست! ولی در مورد جهان قابل مشاهده، تخمین زده می‌شود که حجمی به اندازه کره‌ای با قطر حدود ۹۲ میلیارد سال نوری داشته باشد. حجم این جهان حدودا ۴۱۰ هزار میلیارد میلیارد میلیارد سال نوری مکعب است! البته یک سال نوری مکعب برابر با مکعبی با ابعاد طول و عرض و ارتفاع یک سال نوری است. و یک سال نوری مسافتی است که نور در طول یک سال زمینی طی می‌کند.

تخمین چگالی کهکشان‌ها

حال به سراغ متغیر دیگر معادله خود برویم! چگالی کهکشان‌ها برابر با تعداد کهکشان‌ها در حجم مشخصی از فضا است. حال چگونه آن را محاسبه کنیم؟ یک روش ساده این است که بخشی از فضا را در نظر بگیریم و حجم آن را محاسبه کنیم. بعد تعداد کهکشان‌های داخل آن را بشماریم و بر حجم آن تقسیم کنیم. خوب با این روش چه تضمینی وجود دارد که در جاهای دیگر کیهان نیز چگالی کهکشان‌ها به همین میزان باشد. دوم اینکه نمی‌توان به سادگی کهکشان‌ها را شمارش کرد! مشکل دیگر این است که بهترین تلسکوپ ما (تلسکوپ فضایی جیمز وب) نیز کهکشان‌های خیلی کم‌نور یا کوچک یا نزدیک به کهکشان‌های دیگر را از دست می‌دهد! پس با این روش تعداد کهکشان کمتری نسبت به واقعیت به دست خواهید آورد!

تصویری از تلسکوپ فضایی جیمز وب با میدان وسیع با عمق متوسط که هزاران کهکشان را نشان می‌دهد.

تعداد کهکشان های کیهان

با این حال یکی از تخمین‌ها به ما می‌گوید در جهان قابل مشاهده چیزی در حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیارد کهکشان وجود دارند. بعضی از ستاره‌شناسان تلاش کرده‌اند تعداد کهکشان‌های شمارش نشده در مطالعات قبلی را تخمین بزنند و به ۲ تریلیون کهکشان در جهان قابل مشاهده رسیده‌اند. ولی بر اساس اندازه‌گیری‌های اخیر از تاریکی آسمان شب، این رقم جدید احتمالا دست بالا است.

چنانچه از این مطلب خوش‌تان آمده است لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و از ما حمایت کنید. دیدگاه خود را نیز حتما ثبت نمایید تا از نظرات ارزشمندتان بیشتر استفاده نماییم.

منبع: skyatnightmagazine.com

آیا این مطلب مفید بود؟
بله‌خیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − 2 =

دکمه بازگشت به بالا